Olej konopny - z czym to się je?

0
Olej konopny - z czym to się je?

Olej z nasion konopi 

Olej konopny tłoczony na zimno jest szczególnie popularny ze względu na idealną proporcję kwasów omega-6 do omega-3. Wyróżnia się korzennym, intensywnym smakiem. 

 

Skład i właściwości

Olej konopny to idealny wybór dla osób dbających o zdrowie. Dlaczego?

  • Jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA), niezbędne dla prawidłowego rozwoju mózgu.
  • Zawiera najbardziej korzystny dla zdrowia stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3, czyli 3:1. Kwasy tłuszczowe działają przeciwzapalnie, zapobiegają powstawaniu schorzeń na tle diabetologicznym i korzystnie wpływają na pamięć i funkcjonowanie mózgu.
  • Na tle olejów z innych nasion wyróżnia się znaczną zawartością kwasu GLA, który ma między innymi działanie przeciwzapalne. Niedobory powodują zmiany skórne - skóra staje się mało elastyczna i bardziej podatna na oznaki starzenia.
  • Zawiera liczne witaminy, między innymi: 
    • witaminę E, która poprawia elastyczność naczyń krwionośnych
    • witaminę A, działającą korzystnie na wzrok i odporność
    • witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego

 

Z czym to się je?

Olej konopny najlepiej spożywać na zimno, ponieważ wysokie temperatury mogą niekorzystnie wpływać na jego właściwości. Jest świetnym dodatkiem do klasycznych dań. Szczególnie polecamy go do: 

  • sałatek
  • hummusów
  • sosów
  • zup
  • past kanapkowych`

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl