
Olej z nasion konopi
Olej konopny tłoczony na zimno jest szczególnie popularny ze względu na idealną proporcję kwasów omega-6 do omega-3. Wyróżnia się korzennym, intensywnym smakiem.
Skład i właściwości
Olej konopny to idealny wybór dla osób dbających o zdrowie. Dlaczego?
- Jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA), niezbędne dla prawidłowego rozwoju mózgu.
- Zawiera najbardziej korzystny dla zdrowia stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3, czyli 3:1. Kwasy tłuszczowe działają przeciwzapalnie, zapobiegają powstawaniu schorzeń na tle diabetologicznym i korzystnie wpływają na pamięć i funkcjonowanie mózgu.
- Na tle olejów z innych nasion wyróżnia się znaczną zawartością kwasu GLA, który ma między innymi działanie przeciwzapalne. Niedobory powodują zmiany skórne - skóra staje się mało elastyczna i bardziej podatna na oznaki starzenia.
- Zawiera liczne witaminy, między innymi:
- witaminę E, która poprawia elastyczność naczyń krwionośnych
- witaminę A, działającą korzystnie na wzrok i odporność
- witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego
Z czym to się je?
Olej konopny najlepiej spożywać na zimno, ponieważ wysokie temperatury mogą niekorzystnie wpływać na jego właściwości. Jest świetnym dodatkiem do klasycznych dań. Szczególnie polecamy go do:
- sałatek
- hummusów
- sosów
- zup
- past kanapkowych`