
Masz alergię na orzechy ale tęsknisz za ich smakiem? Mam dla Ciebie rozwiązanie - mąka z nasion konopi ma intensywny orzechowy smak.
A co z niej można zrobić?
Ja piekłam ciasta, robiłam ciasto na naleśniki, omlety, dodawałam do sosów do potraw z makaronami.
Dziś mam dla Was przepis na:
Omlet z mąką konopną z jarmużem lub szpinakiem
Czego potrzebujesz?
1 ząbek czosnku
100g jarmużu bez twardych części lub szpinaku świeżego
6 jajek
1 łyżka mąki konopnej
2 szczypty suszonych płatków chili, jeśli lubisz
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
500g wody
60g sera typu Gouda
Przygotowanie:
Zetrzyj ser na tarce.
Rozgnieć czosnek i zblenduj z jarmużem lub szpinakiem.
Dodaj jajka, mąkę, płatki chili, sól i pieprz - wszystko razem wymieszaj blenderem przez chwilę.
Smaż omlety na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem słonecznikowym. Pod koniec posyp serem.
Smacznego:)
A tu link do naszej mąki konopnej