Przepisy z olejem konopnym

1
Przepisy z olejem konopnym

Jak wykorzystać olej konopny w kuchni

Olej konopny produkowany jest z nasion konopi tłoczonych na zimno. Ma wyrazisty, korzenno-orzechowy smak i doskonale wzbogaca smak potraw. Warto włączyć go do codziennej diety - o jego właściwościach możesz przeczytać tutaj: Olej konopny - właściwości

Olej z nasion konopi należy spożywać na zimno, sprawdzi się jako dodatek do sałatek, makaronów, past i sosów. 

 

Przedstawiamy 3 kuchenne inspiracje z wykorzystaniem oleju konopnego. Weganie - poniższe przepisy są też dla was :)

 

Przepisy z olejem konopnym

1. Pesto z olejem konopnym

Podsuwamy nasz ulubiony przepis na pesto, ale zachęcamy do eksperymentowania. Orzeszki pinii można na przykład wymienić na nerkowce, a bazylię (lub jej część) na na natkę pietruszki. 

Składniki:

  • ok. 50 g listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 50 g orzeszków piniowych 
  • 20 g parmezanu (w wersji wegańskiej płatki drożdżowe)
  • 60 ml oleju z nasion konopi
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Bazylię przepłucz i osusz

2. Orzeszki podpraż na suchej patelni

3. Ser zetrzyj na drobnych oczkach

4. Wszystkie składniki utrzyj w moździerzu albo zblenduj aż do uzykania pożądanej konsystencji

 

Gotowe pesto najczęściej podaje się z makaronem, ale świetnie sprawdza się też jako dodatek do kanapki.

 

Wskazówki:  

  • w wersji wegańskiej parmezan można zastąpić płatkami drożdżowymi - mają lekko serowy posmak, który podkręci smak pesto
  • orzeszki pinii można zastąpić innymi orzechami - ciekawy smak nadają nerkowce albo niesolone orzeszki ziemne
  • bazylię śmiało można zastąpić np. pietruszką lub rukolą

 

2. Hummus z olejem konopnym

Hummus to prosta do przygotowania pasta bazująca na ciecierzycy i paście tahini. 

Hummus można udekorować kilkoma kroplami oleju z nasion konopi i nasionami, np. czarnuszki. Świetnie smakuje z surowymi warzywami, np. marchewką, ogórkiem albo papryką. Możesz go też podać w towarzystwie pity albo na kawałku świeżego pieczywa. 

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1/4 szklanki pasty tahini
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml oleju konopnego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 

1. Ciecierzycę odsącz, ale zachowaj zalewę - przyda się później do uzyskania odpowiedniej konsystencji

2. Zacznij blendować wszystkie składniki. Powoli dodawaj zalewę z ciecierzycy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Hummus powinien być gładki, luźny, ale nie lejący się.

 

Hummus można udekorować kilkoma kroplami oleju z nasion konopi i nasionami, np. czarnuszki. Świetnie smakuje z surowymi warzywami, np. marchewką, ogórkiem albo papryką. Możesz go też podać w towarzystwie pity albo na kawałku świeżego pieczywa. 

 

Wskazówki:  

  • hummus można modyfikować dodając np. suszone pomidory, wędzoną paprykę, nasiona konopi lub natkę pietruszki
  • jeżeli chcesz przechować hummus w lodówce, dobrze go skropić olejem lub oliwą - dzięki temu zachowa kolor i konsystencję

 

3. Majonez na bazie oleju konopnego

Majonezu nie trzeba nikomu przedstawiać. Klasyczny majonez znajdzie się prawdopodobnie w większości polskich kuchni. Domowy majonez na bazie oleju z nasion konopi ma bogaty, korzenny smak. Miłośnicy majonezu - musicie tego spróbować!

Wersja klasyczna

Składniki:

  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • ok. 400-500 ml oleju z nasion konopi
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 

1. Jajko wbij do wysokiego wąskiego naczynia. Dodaj sól, pieprz, musztardę i ocet

2. Zacznij ubijać składniki na najniższych obrotach

3. Bardzo powoli, cienkim strumieniem dolewaj olej, aż majonez będzie gęsty i gładki

4. Gotowy majonez przełóź do słoika i przechowuj w lodówce

 

Wersja wegańska

Składniki: 

  • 125 ml mleka sojowego niesłodzonego
  • ok. 300-400 ml oleju z nasion konopi
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki octu białego winnego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 

1. Mleko sojowe, musztardę, ocet, pieprz i sól umieścić w wysokim, wąskim naczyniu

2. Miksuj przez chwilę składniki

3. Zmniejsz obroty do minimum i cienkim strumieniem wlewaj olej, aż do uzyskania gęstej, gładkiej konsystencji

4. Gotowy majonez przełóż do słoika i przechowuj w lodówce

 

Majonez doskonale smakuje jako dodatek do kanapek i jajek. Sprawdzi się też w masach na kotlety warzywne lub jako składnik sosów do sałatek. 

 

Wskazówki:

  • olej konopny ma intensywny smak, który w majonezie jest bardzo mocno wyczuwalny. Jeżeli chcesz uzyskać majonez o mniej intensywnym smaku, zastąp połowę oleju konopnego innym olejem roślinnym. Dobrze sprawdzi się olej o neutralnym smaku, na przykład rzepakowy lub słonecznikowy
  • możesz modyfikować smak majonezu dodając do niego na sam koniec np. odrobinę czosnku, posiekane listki bazylii, drobno posiekany koperek lub rozdrobione suszone grzyby

Komentarze do wpisu (1)

28 października 2021

Gratulacje za pomysł zamieszczania przepisów z wykorzystaniem oleju konopnego :). Spróbujemy. Czy Waszym zdaniem te prażone nasiona konopii nadają się np. do posypania humusu na bazie oleju konopnego?

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl